slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Een punker, een doventolk en het Lam

WW20 01Cover

Een enthousiast groepje wandelaars voor een imposant berglandschap siert de cover van het winternummer van Wegwijzer. Dat niet iedereen zo vrolijk wordt van de winter, illustreert het artikel ‘Traag’ van Reninca D’Joos: “Het binnen zitten in een klein huis met ons zeskoppig gezin kan best benauwend zijn. Er wordt vaker ruzie gemaakt. En meer rommel, wat mij wel eens tot waanzin drijft. Het liefst zou ik in winterslaap gaan.” Maar in

het leven kun je nu eenmaal niet uit iedere situatie wegvluchten. En ook als we in een lastige periode zitten, die maar heel traag vooruit lijkt te gaan, weten we dat dit bij het leven hoort. Ook de natuur heeft een periode nodig dat alles wat trager gaat, en na de winter komt uiteindelijk weer de lente …? Het is nu nog wel even wachten op het ontwaken van de natuur, maar in ons leven kan God al voor een nieuw seizoen zorgen!


Maar terug naar de titel van dit artikel: wat hebben een punker, een doventolk en het Lam met elkaar te maken. Eén ding alvast: ze komen alle drie voor in deze Wegwijzer. De punker is Willem Côme, of misschien beter gezegd: Willem was een punker. Hij leidde een leven dat gekenmerkt werd door muziek, idealen en drugs, en uiteindelijk leidde dat nergens toe. Tot die dag – of was het een nacht – dat hij op z’n brommertje stapte en in feite  te dronken was om te kunnen rijden. Zijn val, nog geen 120 meter verder, zorgde er tenslotte voor dat hij – figuurlijk – weer overeind kon kruipen. Letterlijk moest hij wel even blijven liggen en brak er een periode van zoeken naar een ander leven aan. Een leven dat Hij bij Jezus vond. De drank en de drugs zijn uit zijn leven verdwenen, de muziek is gebleven, maar zijn gitaar en zijn stem staan nu in dienst van God. De punker werd een prediker.

De doventolk is Janneke Verduijn. Al van jongs af aan wilde ze iets voor doven betekenen. Ze gaf les aan dove kinderen en leerde de Vlaamse Gebarentaal – een volwaardige taal die ze zelf ook heel mooi vindt. Niet toevallig tolkt Janneke regelmatig op kerkelijk activiteiten: ze kreeg het geloof van thuis uit mee, en in haar eigen leven speelt Christus een grote rol. Ze spreek er graag over, ook al is daar in onze maatschappij niet veel gelegenheid voor: “We zitten allemaal met existentiële vragen van het leven: waarom leef ik eigenlijk, wat is mijn doel hier? Ik heb wel het gevoel dat die vragen een beetje opzij worden geduwd, dat het een taboe is. Tegenwoordig heb je het idee dat het een taboe is. Tegenwoordig kun je zogezegd over alles praten. Maar toch heb ik het gevoel dat er over die belangrijke dingen niet zoveel gesproken wordt – en dat terwijl er veel nood is aan houvast en hoop.” Een boodschap van hoop die niet in dovemansoren zou moeten vallen …


Het Lam is het Lam Gods, het schilderij van  Jan van Eyck – het is niet voor niets het Van Eyckjaar in Gent - maar vanzelfsprekend ook het Lam zelf, dat door de schilder wordt afgebeeld en in de Bijbel beschreven wordt. Jezus als het Lam van God, voor de zonden gestorven van de mensen, waardoor voor iedereen die gelooft de weg naar God werd hersteld, staat centraal in de triptiek van Van Eyck – en ook in dit artikel.

Het is een greep uit de artikelen die in de volgende Wegwijzer te lezen, en binnenkort ook online geraadpleegd kunnen worden op de website van medianetwerk.vlaanderen www.medianetwerk.vlaanderen.

Voor meer informatie over Wegwijzer, raadpleeg de website. www.weg-wijzer.net