slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Wegwijzer1903CoverHerfstnummer Wegwijzer

Een breedlachende Jordan Botaka siert de voorpagina van de nieuwe Wegwijzer. De aanvoerder van voetbalclub Sint-Truiden heeft ook wel een aantal goede redenen om blij te zijn. Zijn kinderdroom – en eigenlijk was het een gebed – om profvoetballer te worden, is ruimschoots uitgekomen. Afgelopen seizoen maakt hij met zijn ploeg heel wat successen mee. En toch blijft Jordan met beide voeten op de grond. Als je weet uit welke situatie hij komt, is dat niet verwonderlijk. Op heel jonge leeftijd verlieten zijn ouders als politieke vluchtelingen hun land en kwamen ze in Nederland. Later verhuisden ze naar België. Daar woont de voetballer – na enkele buitenlandse avonturen in zijn carrière – nog steeds. 

 

Botaka valt niet alleen op het veld op. Zo vertelde hij op Sporza over het feit dat hij christen is en regelmatig naar de kerk gaat. “De zondag is voor de Heer”, stelde hij. In een gesprek met deze voetballer gaat het bijna als vanzelf over geloof. De wekelijkse gang naar de kerk kreeg hij van huis uit mee, maar dat hij nu nog altijd gelovig is, is onmiskenbaar een persoonlijke keuze: “Je komt op een punt in je leven waarop je zelf beslissingen moet nemen en zelf gaat bepalen waar je echt in gelooft en waarin niet. Dat moment kwam ook in mijn leven en ik heb veel zaken meegemaakt waarvan ik heilig overtuigd ben dat als ik Christus niet kende, ik nooit zover zijn gekomen”.

Horror

Jordan Botaka beschouwt zich als een gelukkig man, maar dat wil niet zeggen dat hij nooit tegenslagen heeft. En dan gaat niet zozeer over een verloren wedstrijd – ook al wint hij graag – maar over persoonlijke drama’s. Niet alleen verloor hij zeven jaar geleden, nog voordat zijn voetbalcarrière goed en wel begonnen was, zijn vader, maar ook afgelopen zomer werd hij geconfronteerd met twee sterfgevallen in zijn naaste omgeving. Binnen een week verloor hij eerst een tante die op straat doodgestoken werd en daarna een goede ploegmakker, die in een verkeersongeval om het leven kwam. Zulke gebeurtenissen roepen veel vragen op, en Jordan zal eerlijk toegeven dat er niet altijd antwoorden zijn. Toch heeft een houvast: “Het is niet omdat ik ga bidden en Bijbellezen dat ineens al mijn vragen beantwoord worden. Maar het geeft me wel rust en dat is, denk ik, het belangrijkste, dat ik rust vind, dat ik het kan accepteren en dat ik verder kan leven. We zijn niet gemaakt om alles te weten en te begrijpen. Juist omdat we alles willen weten, zijn we vaak onrustig”. Het hele verhaal van Jordan Botaka is te lezen in de nieuwe Wegwijzer, maar kan ook beluisterd worden in het programma ‘Melk & Honing’ op www.twr.be

Waar was God?

Een diepgaande vraag vinden we ook in de titel van het artikel van Yvan Thomas: Waar was God? Tijdens zijn vakantie in Frankrijk kwam Yvan in gesprek met een man van wie de zus op gruwelijke wijze vermoord was door haar ex-vriend.  In dat soort situaties wordt de vraag dikwijls gesteld: “Als er een God is, waarom heeft Hij toen niet ingegrepen?” Kunnen we verwachten dat God op die momenten effectief tussenbeide komt? En hoe vaak merken we niet eens dat God ingrijpt in een bepaalde situatie? Hoe begrijpelijk de gevoelens ook zijn, we geven God vaak de schuld van dingen die mensen elkaar aandoen. De Bijbel noemt lijden rechtstreeks of onrechtstreeks, een gevolg van de verkeedre houding van de mensen tegenover God. Hij heeft de wereld zo gemaakt dat er slechts vrede en harmonie kan heersen als de schepping in een levende en voortdurende relatie tot Hem, de Schepper staat. De mensen heeft echter voor een leven gekozen voor een leven onafhankelijk van God. De gevolgen daarvan zijn dagelijks waarneembaar in het leven.

Actua en geschiedenis

Een aantal artikelen in deze Wegwijzer staan stil bij maatschappelijke en wetenschappelijke gebeurtenissen, zowel uit het heden als uit het verleden. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de eerste mens een voet op de maan zette, maar de berekeningen om zover te komen, werden al 300 jaar daarvoor gemaakt. Het was Isaac Newton, een praktische wetenschapper uit de 17de eeuw, die allerlei belangrijke ontdekkingen op zijn naam schreef. Hij bouwde de eerste reflectietelescoop, bewees aan de hand van wiskunde dar de aarde om de zon draait, berekende de snelheid van het geluid, en ontdekte hoe je licht kunt breken met een prisma. Toch lag zijn grootste belangstelling bij de theologie. Newton geloofde dat het begrijpen van God de sleutel vormt tot het begrijpen van de wereld. 

Twee teksten in deze editie gaan over kinderen: Ann Van Der Flaas schrijft over de ongeremde kinderpraat, terwijl Reninca D’Joos het uitgebreid heeft over het loslaten van kinderen. Je nakroost tot zelfstandigheid brengen is het belangrijke doel van de opvoeding. Jacques Rommel is dan weer een trouwe kijker van de Britse TV-serie Granchester, die in de eerste plaats een detectivereeks is, maar ook op verschillende maatschappelijke thema’s ingaat. Zo komen onderwerpen als homofilie, racisme, verliefdheid op een gehuwde vrouw, sociale onrust en andere kwesties min of meer subtiel aan bod. 

Misdaad, maar dan in het werkelijke leven, staat centraal in het artikel over de transitiehuizen, terwijl Martin Turner zich in een andere tekst de vraag stelt: Hoe kiezen wij? Zelf was hij 20 jaar actief in media en politiek in Groot-Brittannië.

Wie meer wil weten over deze Wegwijzer, kan terecht op de website www.weg-wijzer.net, of op het email-adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.