slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Tanden poetsen tegen dementie

InterCom160620 Metamorfose1607CoverEen Amerikaanse studie, gepubliceerd in The Journal of the American Geriatrics Society schijnt te bewijzen dat mensen die hun tanden en tandvlees gezond houden door regelmatig te poetsen en te flossen minder kans hebben op het krijgen van dementie op latere leeftijd. Mensen die in het onderzoek aangaven minder dan 1 keer per dag te poetsen zouden 65 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van dementie dan mensen die hun tanden wel dagelijks poetsen. Met andere woorden: door het juiste preventief gedrag kunnen problemen voorkomen worden. Het nieuws staat te lezen in de Metamorfose die eind van de maand verschijnt. Daarin verschillende artikelen die met drugs en verslaving te maken hebben en dus ook met preventie.

Zo leren we dat hersenen van mensen die regelmatig coke snuiven gevoeliger zijn voor negatieve prikkels dan van niet-gebruikers.

 

Neurowetenschapper Anne Marije Kaag verklaart: “We zagen dat ook gebruikers van meerdere drugs meer schade aan hun hersenen hebben dan gebruikers van alleen coke”. Cocaïnegebruik komt tamelijk veel voor: in Nederland gaat het naar schatting over 1 op de 40 mensen tussen 15 en 35 jaar die wel eens cocaïne gebruikt. Dat wordt als recreatief gebruik gezien, maar 20 procent van deze gebruikers zullen uiteindelijk verslaafd worden.
Hersenen van gebruikers reageren veel sterkeer op negatieve informatie in vergelijking met de controlepersonen in het onderzoek. Zeker als men verschillende soorten drugs tegelijk gebruikt, zijn er duidelijk mee beschadigingen van de witte stof in de hersenen te zien. Dan verlaagt ook de kans op een succesvolle behandeling”

Een ander onderzoek, van psycholoog Nele Gielen, laat zien dat een op de drie verslaafden een posttraumatische stress stoornis (PTSS) heeft. In die gevallen is het veelal noodzakelijk dat een verslaafde een traumabehandeling krijgt aangeboden. In de praktijk blijkt dat hulpverleners dikwijls de rol van de opgedane traumatische ervaring onderschatten; Vaak gaan ze het onderwerp bewust uit de weg in de veronderstelling dat het oprakelen van het verleden de patiënt niet helpt. Gielen is van mening dat traumabehandeling al tijdens de verslavingshandeling wordt aangeboden en niet, zoals voorheen werd geadviseerd, te wachten tot deze patiënten al enkele maanden verslavingsvrij zijn.

Bovenstaande voorbeelden maken eens te meer duidelijk hoe belangrijk preventie is bij de verslavingsproblematiek. Problemen voorkomen is hoe dan ook een goed principe: verstandig omgaan met voedsel om gezond te kunnen leven, de autogordel omdoen om een accident te overleven en onze tanden poetsen om het gebit gaaf te houden. En misschien kunnen we ook dementie voorkomen door het tandenpoetsen.
Maar hoe zit het met drugs- en alcoholpreventie? Zijn daar ook de problemen te voorkomen? Er zijn verschillende soorten: zo is er universele preventie die zich richt op de algemene bevolking en selectieve preventie die bedoeld is voor mensen waarbij het risico op het ontwikkelen van een probleem aanzienlijk groter is dan gemiddeld.

De doelstellingen van verslavingspreventie zijn alleszins: het vergroten van de kennis over genotsmiddelen, het verminderen van het gebruik van genotsmiddelen, het uitstellen van het eerste gebruik van genotsmiddelen, het verminderen van verslavingsproblemen en het beperken van de schade veroorzaakt door het gebruik van genotsmiddelen. Maar uiteindelijk is de hoop dat mensen gewoon nooit met verslavende middelen beginnen. De volledige uitleg is te vinden in Metamorfose, en daarin staan ook nog artikelen over ‘Man zijn in Bijbels perspectief’, ‘de praktijk van de hulpverlening’, ‘tien lessen vanuit een ziekenhuisbed’, ‘burn-out bij jongeren’, en nog veel meer.

Meer informatie: www.metamorfose.be

O ja, het goed onderhouden van het gebit schijnt ook nog goed te zijn als preventie tegen hartkwalen.