slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Belgium Arise!

InterCom210407 BelgiumAriseBelgië sta op!

Rudi Van Steen bracht jarenlang door in het Noordoosten van India. Hij was er, samen met zijn vrouw en kinderen, actief op een basis van Jeugd met een Opdracht. Rudi vergat zijn Vlaamse roots niet – regelmatig kwam hij naar ons land, en ook dan was hij bezig met evangelisatie. Onlangs kwam hij definitief terug naar België. Het gezin woont nu in Lier en coördineert samen met enkele enthousiaste West-Vlamingen het project ‘Belgium Arise’. Rudi is heel enthousiast en heeft ook zo zijn ideeën over evangelisatie in België en de rol van de kerken ...

Tijdens zijn jaren in India heeft Rudi veel voor België gebeden. Tot God hem duidelijk maakte dat hij ‘genoeg gebeden had’ en iets concreets in eigen land moest gaan doen. Zo trok hij enkele jaren geleden naar Nieuwkerke in West-Vlaanderen, een klein dorp in de Westhoek. Rudi had er nog nooit van gehoord, maar God had hem die plaats op zijn hart gegeven. Hij deed een oproep en in samenwerking met 36 christenen uit 9 verschillende gemeentes werd het evangelie in het hele dorp gebracht.

Je project heet ‘Belgium Arise’. Is het tijd voor meer evangelisatie, moet er nieuw enthousiasme in ons land komen om het goede nieuws te verspreiden?
Rudi: “Ik heb de indruk dat evangelisatie in veel gemeenten niet echt meer leeft. Er is een generatie die 20 of 30 jaar geleden teleurstellingen heeft opgelopen en de indruk had dat de Vlamingen het evangelie niet meer wilden horen. En dat was misschien waar in die tijd. Maar ons land is niet meer wat het 20 of 30 jaar geleden was. En evangeliseren is een opdracht die ons gegeven is en waar we ons aan toe zouden moeten wijden tot Jezus wederkomt.”

Zijn er teveel gemeentes bezig met overleven?
“Dat denk ik wel. We proberen vaak te handhaven wat we hebben en we zijn al blij als onze kinderen willen meekomen naar de gemeente en groeien in de Heer. Natuurlijk is ‘ik en mijn gezin, wij zullen de Here dienen’ heel belangrijk, maar je moet ook naar buiten treden. Hoeveel kinderen denk je dat er in ons land opgroeien zonder enige kennis van het evangelie en met bitter weinig hoop voor de toekomst?Alleen als wij het evangelie zichtbaar handen en voeten gaan geven als nooit tevoren zal daar ware verandering in komen.”

Zelf groeide Rudi als kind op in een katholiek gezin en ging hij regelmatig mee naar de mis. Maar verschillende voorvallen deden hem beslissen de kerk te verlaten toen hij twaalf jaar was. Vanaf dat moment wilde hij het op zijn eigen manier doen. Er volgde een tijd van opstandigheid en vooral veel druggebruik. Tien jaar lang was hij verslaafd en verkeerde hij in het drugmilieu. Aan die periode kwam een eind toen er iemand op hem afstapte en vroeg: ‘Wil je de waarheid leren kennen?’ Op dat moment leerde Rudi de Weg, de Waarheid en het Leven kennen.

Moeten christenen vandaag de dag nog op anderen afstappen en vragen stellen?
“Natuurlijk! Ik denk dat als we echt overtuigd zijn dat Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is, dat het niet zo moeilijk is om er op uit te trekken en vragen te stellen. Ik geloof dat dit een seizoen is waarin de Heer Zijn volk oproept om op te staan en er op uit te trekken. Want we hebben lang genoeg op de kerkstoelen gezeten.”

Rudi was niet de enige die de visie had om er op uit te trekken en het evangelisatiewerk terug op gang te trekken. In 2019 kreeg een jonge West-Vlaming, Gregory Goudeseune, een droom waarin hij de woorden ‘Belgium Arise’ hoorde en God hem opriep om in alle steden van België te gaan evangeliseren. Het bleek een concept te zijn dat al tien jaar voordien genoemd was, maar nog nooit geconcretiseerd werd. Het gebeurt wel vaker dat een mooie visie in de vergeethoek raakt. Maar inmiddels werd een start gemaakt met het project.

Zie je een vernieuwing voor Vlaanderen, voor België?
Rudi: “Ja zeker. Vooral in de laatste twee jaar heeft de Heer echt wel gesproken. Belgium Arise is een visie die God gegeven heeft en ik geloof dat als mensen het lef hebben om het eens uit te proberen, ze verbaasd zullen staan over het resultaat. De wereld is in grote nood. En wij hebben de meest hoopvolle boodschap. Die mogen we niet langer onder stoelen of banken steken en moeten we, over de denominatiegrenzen heen, verkondigen. Dat op zichzelf zou al vernieuwend zijn, niet?”

Dat vraagt dan wel een behoorlijke eenheid van de kerken …
“We hebben lang genoeg gebeden voor eenheid en Jezus heeft er ook voor gebeden. Dit is de tijd om het gewoon te geloven en te doen. Geen woorden maar daden! Dit is de tijd om elkaar bij de arm te nemen en er samen op uit te trekken. Het gaat om de kern: God had de wereld zo lief dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft opdat wie ook maar in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.”

Wat zijn je doelstellingen met Belgium Arise?
“Doelstellingen? We kunnen het soms heel mooi verwoorden en mooi op papier zetten maar wat heeft de wereld daar aan? We hebben de waarheid, Jezus, en die moeten we bekend maken. We hebben de Geest van God ontvangen, die moeten we laten werken. En waar wij tekort schieten en het doel missen zal Hij het wel overpakken. Hij is de Almachtige, toch?”

Hoe je in coronatijden kunt evangeliseren, is niet altijd even duidelijk. Langs de deuren gaan is alleszins een methode die momenteel niet toegelaten is. Iemand op straat aanspreken is ook niet altijd evident. Folders in de brievenbussen steken kan natuurlijk nog wel (De Belgium Arise flyer is reeds vertaald in 16 talen). En er zijn tal van online alternatieven.  Maar de manier waarop vindT Rudi niet het belangrijkste: “Ik denk niet echt dat er één bepaalde methode is. De samenleving is veranderd en de methoden van 10, 30 of 50 jaar geleden zullen wellicht niet meer werken. Dat is niet wat de mensen nodig hebben, maar ze hebben wel Jezus nodig. We mogen afhankelijk zijn en blijven van de Schepper. We moeten naar Hem blijven luisteren en gewoon doen wat Hij van ons vraagt. Dan zal het wel goed komen.”

Momenteel lanceert Rudi Van Steen ‘Belgium Arise’ in Lier maar ook in Kortrijk, Herentals, Kalmthout, Poperinge, Berendrecht en Zandvliet is er al van start gegaan. Wie meer wil weten over het initiatief kan surfen naar de website van Belgium Arise  of naar Moved For All Nations www.movedforallnations.be. Daar vind je ook alle informatie over Rudi’s boek ‘De kracht van Gods stem’. Een boek boordevol getuigenissen over Goddelijke leiding en wat daar uit voortkwam. Wat God deed kan Hij opnieuw doen en meer dan dat.