slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

E-mail, E-book, E-va …

FotLukasseEsther01aHet is altijd een uitdaging om de oude boodschap van de Bijbel concreet te maken in de wereld van vandaag. Wat heeft een verhaal van duizenden jaren voor Christus nog te vertellen in de 21ste eeuw? De komende Vrouwenontmoetingsdag (21 april in Hasselt) staat stil bij de oudste geschiedenis uit Gods Woord, onder het thema ‘Eva@e-va’. We hadden een gesprek met Esther Lukasse, die de toespraken zal verzorgen en die stilstaat bij de specifieke rol die christenvrouwen vandaag de dag kunnen vervullen. Ze is al een hele tijd bezig met de voorbereiding van de boodschap …

“Afgelopen zomer heb ik echt gebruikt om na te denken en te bidden over wat ik ging zeggen op de Vrouwenontmoetingsdag. Het publiek van de dag is heel uiteenlopend, zowel wat leeftijd als achtergrond betreft. Ik vroeg me dus af wat een onderwerp zou zijn dat voor iedereen interessant is. Ik moest denken aan het idee van de hedendaagse christenvrouw. De situatie van 2018 is heel anders dan die van een generatie geleden. Er verandert veel en dat heeft mij doen denken: hoe heeft God nu eigenlijk de vrouw geschapen? Het gaat dus over Eva – de start – maar ook over het huidige e-tijdperk”.

Eva is natuurlijk een logische start als het gaat over de geschiedenis van de mensheid, maar was het – om het wat cru te zeggen – ook niet Eva waardoor alles is misgegaan op aarde?

 

Esther: “Door over de zondeval te lezen, is het mij opgevallen hoe geniepig de duivel te werk is gegaan. Hij had Adam, de man, moeten aanspreken als hij de juiste verhoudingen gerespecteerd had. Maar hij deed het anders: hij benaderde Eva en zij kon niet aan de verleiding weerstaan. Het ging dus vanaf het begin aan lis, niet zoals God het bedoeld had”.

Misschien omdat vrouwen gemakkelijker te verleiden zijn?

“Dat denk ik niet, maar misschien zijn ze wel anders te verleiden. Wat ik wil zeggen: met het feit dat de duivel de vrouw heeft uitgekozen, maakte hij al een statement door tegen de juiste structuur in te gaan. Nu, als je de Bijbel leest, dan zie je dat Adam er ook bij was, dus het ging mis aan alle kanten. Eva is wat ‘overactief’ geweest, maar Adam deed te weinig met de taak die hij had”.

In het voormiddagprogramma wil Esther uitgebreid stilstaan bij de schoonheid van de schepping, maar ook bij wat er in het paradijs is misgegaan. Uiteindelijk ligt daar de verkalring waarom het leven op aarde verre van perfect is. In de huidige wereld, en zeker in de reclame en de sociale media, moet alles mooi en volmaakt zijn, maar de werkelijkheid is doorgaans heel anders: “Men laat alleen maar een mooi plaatje zien en verkondigt dat we alles onder controle hebben. Tegelijk denk ik dat veel mensen – ook de vrouwen in de christenwereld – met serieuze strijd en lijden te maken. Als we alleen maar kunnen hopen dat dit leven ons volmaakt gelukkig gaat maken, dan denk ik dat we altijd teleurgesteld zullen blijven”.

Met een boodschap dat het leven niet alleen uit hoogtepunten bestaat, maakt u zich niet direct populair …

“Het is zeker ook niet mijn bedoeling om populair te zijn. Iedereen mag genieten van het leven en we maken ook veel zegeningen mee. Maar toen ik met het onderwerp bezig was, besefte ik dat het leven vaak het omgekeerde is van het welvaartsevangelie – en daar geloof ik duidelijk niet in. Het probleem is dat we vandaag de dag het ‘nu’ zo ontzettend belangrijk vinden en veel te weinig het perspectief zien van waar we naartoe gaan. Uiteindelijk is dit leven maar een peulenschil in vergelijking met wat er nog gaat komen. Het is fijn dat we hier mogen genieten, maar als we eerlijk zijn, dan weten we dat we allemaal ons leed meedragen. We ontdekken vroeger of later dat het leven niet allemaal rozengeur en maneschijn is, maar een niet-christen ontdekt dat natuurlijk ook”.

Moeten we dan als christen op aarde vooral zitten wachten tot we naar de hemel mogen?

“Nee, ik denk dat we zeker ten volle mogen genieten van het leven nu, en dat is fijn. Het is ook onze taak om dat uit te dragen naar de mensen rondom ons. Ik denk dat dat ook de reden is waarom God wacht met ingrijpen, om met de volgende fase te beginnen. Veel vrouwen hebben ook het voorrecht om een gezin te mogen beginnen, dat is een belangrijke taak. Ik zou het geen wachten noemen, eerder een reis; ”.

Zorgen

De kinderdroom van Esther was om een verzorgende taak te hebben. Dierendokter was het eerste idee, maar uiteindelijk werd het tandarts … Een bezoek aan de ‘dentist’ zal voor veel mensen eerder als een pijnlijke ervaring dan als een dienstverlening aanvoelen. Maar Esther voegde een extra dimensie toe aan haar beroep, toen ze na 25 jaar haar ‘gewone praktijk’ sloot en zich toespitste op de tandverzorging bij mensen met een  beperking. Dat gaat van mensen die wat minder begaafd zijn en die bijvoorbeeld begeleid zelfstandig wonen  tot en met mensen die echt in een  instelling verblijven en onmogelijk naar een ‘gewone’ tandarts kunnen gaan. Esther: “Mijn man en ik hebben ook een sociaal bewogen leven, we werken veel rond handicap en zo. Als ik kijk naar ouders of familieleden met een gehandicapt kind, dan ziet het leven voor hen er heel anders uit. Binnen de tandheelkunde is er een duidelijke tendens die alleen maar de nadruk legt op de esthetiek: het moet mooi zijn. Het uiterlijk is voor veel mensen het belangrijkste, men wil eerder zijn tanden laten bleken dan gaatjes laten vullen. Mensen gaan voortdurend op de laatste grillen in om er toch maar mooi uit te zien. Ik ben in contact gekomen met een instelling in de buurt en het werken met de mensen daar was een combinatie die me heel goed lag. Ik houd van de echtheid van het beroep daar”. 

Een gebit is toch een gebit …?

“Het wordt al heel wat moeilijker als je patiënten hebt die niet goed kunnen communiceren en die vaak niet kunnen aangeven waar ze pijn hebben. Dan moet je echt de mond nakijken om te zien of er een reden voor de pijn is en hoe dat behandeld moet worden. Ik vind het dan voor mijzelf veel waardevoller om daar mijn tijd en moeite in te steken dan in heel het gedoe met andere patiënten en hun veeleisendheid. Wie weet houd ik wel van moeilijke dingen. Het is in ieder geval niet evident. In de instellingen waar ik kom, is er altijd wel een groep mensen die niet meewerkt. Soms moeten we wel een beetje dwang uitoefenen. Dat hebben we in onze opleiding niet geleerd en daar zijn we niet zo vertrouwd mee. Mensen, en zeker ook collega’s, vragen wel eens waarom ik dit doe. Ik kan immers meer geld verdienen met een gewone praktijk. Maar ik doe het graag en ik kan door dit werk ook een getuigenis zijn”.

Rol in de maatschappij

Esther wil niet zeggen dat iedere vrouw een (beroepsmatige) taak in de maatschappij moet hebben, maar ze is er wel van overtuigd dat christenvrouwen een rol in de samenleving te vervullen hebben. “Ik denk dat het leven geen eenheidsworst is, die er voor iedereen hetzelfde uitziet”. Enerzijds zijn er overtuigde thuisblijfmama’s, anderzijds zijn er vrouwen die er bewust voor kiezen om een maatschappelijke carrière uit te bouwen: “Daarin moet we elkaar niet veroordelen, maar juist steunen. Ik denk wel dat het moeilijk is vandaag de dag, omdat de wereld zo verandert, en als je daar kinderen in wilt laten opgroeien, die anders zijn, dan vraagt dat lef. Ik vermoed dat het grootste risico is dat we niet altijd de moed hebben om anders te zijn – en dan spreek ik zeker voor mijzelf”.

Wat kunnen christenvrouwen bijdragen aan de maatschappij?

“Ik ben er van overtuigd dat we sowieso christengezinnen nodig hebben en vrouwen zijn daarbij belangrijke pijlers. Het klassieke gezin - man, vrouw en kinderen – is meer en meer aan het verdwijnen. Als je dan kunt laten zien dat het huwelijk belangrijk is en dat je er als voor koppel kiest om niet uit elkaar te gaan, dan is dat een sterk getuigenis. Je kunt laten zien dat je stabiliteit aan je kinderen geeft. Nu, ik besef dat het publiek op de Vrouwenontmoetingsdag heel divers is, dat er ongehuwde vrouwen zijn of vrouwen die een echtscheiding achter de rug hebben. Je kunt wel over een ideaalbeeld spreken, maar er is ook de gebrokenheid. Bij sommigen is dat heel duidelijk, als er een huwelijk is misgegaan, of als er ziekte is of een overlijden. Ik twijfel er niet aan dat iedereen iets meedraagt en we moeten de maskers afdoen”.

Is dit verhaal over Eva, de gebrokenheid en de rol van de vrouw in de maatschappij wel een geschikt onderwerp voor een vrouwendag?

“Het is niet simpel, maar ik vind wel dat dit aan bod moet komen. Vrouwen komen om verschillende redenen naar deze dag. Voor sommigen is het de gezelligheid, voor anderen een gelegenheid om met andere vrouwen te spreken en te merken dat ze niet alleen zijn als christenvrouw. Maar wat de toespraken betreft: voor mij is het belangrijk dat iemand daar iets aan heeft, het is belangrijk op iets bij te leren. Ik wil niet zomaar iets oppervlakkigs, wat heel bekend is en dat we al eens gehoord hebben”.

Spannend

Dat Esther niet direct een ervaren spreekster is, maakt  voor haar de Vrouwenontmoetingsdag wel spannend. Toch is ze verbaasd hoe rustig ze de dag tegemoet ziet, dankzij de rust en genade van God. “Ik ben best wel perfectionistisch  en ik heb er serieus over nagedacht of ik dit moest doen. Ik ben benieuwd naar de reacties, want ik vermoed dat er een aantal vrouwen  zullen zijn die het goed vinden, maar er zal ook een aantal zijn voor wie dat niet is. Je zou natuurlijk graag iedereen tevreden hebben, en dan denk ik: o, help, ik moet me kwetsbaar opstellen. Maar toch doe ik het”. 

De vrouwen die Esther willen horen spreken, en ook de rest van het programma van de Vrouwenontmoetingsdag willen meemaken, zijn van harte welkom op zaterdag 21 april in Hasselt-Kermt, zaal Kermeta, Diestsesteenweg 204. Het programma duurt 10:00 u. tot 16:00 u. en inschrijven kan via je eigen kerk, of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer info is ook te vinden op facebook. https://www.facebook.com/events/194500384625816/

 

Nieuwsbrief

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten