slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Humanitaire visa voor Syrische vluchtelingen

InterCom171218 FranckenVluchtelingenStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft besloten 150 Syrische vluchtelingen een humanitair visum te geven. Het gaat om vluchtelingen die zich momenteel in Turkije of Libanon bevinden en op deze manier veilig naar België kunnen reizen. De beslissing kadert in een project met de erkende kerken en godsdiensten in ons land. Dat houdt in dat de mensen tijdens de asielprocedure niet door het overheidsagentschap Fedasil worden opgevangen, maar door de geloofsgemeenschappen – die ook de kosten ten laste nemen.

Het initiatief voor deze actie is afkomstig van de Sant’Egidio gemeenschap uit Antwerpen. Jan De Volder, drijvende kracht achter deze gemeenschap, legt uit: “Wij hebben dit initiatief genomen omdat we niet kunnen toekijken bij het drama dat zich dagelijks in de Middellandse Zee afspeelt”. De Volder is zich bewust dat veel mensen die vanuit Afrika of het Midden-Oosten naar Europa willen komen slachtoffer zijn van mensenhandelaars. Om de criminele activiteiten zo veel mogelijk te stoppen, werden de grenzen zo goed mogelijk gesloten – uiteraard met het gevolg dat vele vluchtelingen Europa niet meer konden bereiken. Jan De Volder: “Wij zijn tegen mensensmokkelaars, maar

 

wij vinden wel dat Europa zich niet 100 procent kan afsluiten voor de nood van deze mensen, vandaar deze humanitaire corridor. Ik heb altijd gepleit voor veiliger toegang tot ons grondgebied voor ‘echte’ vluchtelingen. Wat onrechtvaardig is, is vluchtelingen over te leveren aan mensenhandelaars die er grof geld aan verdienen en waarvoor mensenlevens van geen tel zijn”.

De humanitaire visa komen bovenop de 1150 vluchtelingen die België via het Europees hervestigingsprogramma in 2018 zal opvangen. Staatssecretaris Francken toont zich ook verheugd over het feit dat het hier een interkerkelijk initiatief betreft: “Ik ben heel verheugd dat over religieuze verschillen heen zo’n operatie wordt opgezet”. Het initiatief houdt wel in dat de verschillende geloofsgemeenschappen met heel wat geld over de brug zullen moeten komen. De Federale Synode van Protestantse en Evangelische Kerken wil enkele gezinnen opvangen en werkt daarvoor samen met Gave Veste. Die organisatie is al langer bezig met de problematiek van Syrische christenen.

Van alle etnische minderheden in Syrië worden de christenen het meest vervolgd en verdrukt te midden van de oorlog tussen de vele extremistische strijdende partijen. Dankzij de inspanningen van Gave Veste konden vorig jaar 71 Syrische christenen naar België komen. In 2017 waren dat er bijna vijftig, en het is de hoop van Gave Veste dat er in 2018 100 tot 150 mensen de kans krijgen naar ons land te komen. Er is een redelijk strenge selectie, zodat alleen de christenen met de meest dringende noden over kunnen komen. Criteria kunnen zijn dat de mensen uit een zeer gevaarlijk gebied komen, waar er frequent beschietingen en/of bombardementen zijn (waardoor wellicht ook hun eigen huis vernietigd werd), dat ze familieleden hebben verloren in de oorlog, dat er ernstige medische noden zijn, dat het gaat om families met kleine kinderen, of gezinnen waar de vader overleden is en de moeder er alleen voor staat, enzovoorts.

Er zijn momenteel al veel meer aanvragen dan dat er ingewilligd kunnen worden. Om de plannen concreet te kunnen maken, is er veel geld nodig. Gave Veste berekende de kosten op minimaal 150.000 tot 200.000 euro, een bedrag dat momenteel niet voorhanden is. De organisatie doet daarom een beroep op de evangelische kerken in Vlaanderen om het project financieel te ondersteunen. Er is een speciaal bankrekeningnummer voor deze actie: BE09 7350 4256 0857 op naam van Gave Veste, Hanswijkstraat 9, 2800 Mechelen. Meer informatie bij Jelle Rijkeboer van Gave Veste Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


(bronnen: vrt.nws, Tertio, Gave Veste)

Nieuwsbrief