slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Duitse EA evacueert gehandicapten uit Oekraïne

InterCom220317 OekraineGehandicaptenLQGehandicapten zijn doorgaans vrij kwetsbaar in de samenleving en een oorlog maakt het voor hen extra moeilijk. Als het luchtalarm afgaat, vlucht iedereen in een schuilkelder, maar wat als je in een rolstoel zit, of op een andere manier moeilijk ter been bent? In het besef dat mensen met een beperking het bijzonder moeilijk hadden in Oekraïne, besloot het ‘PerspektivForum Behinderung’ van de Duitse evangelische alliantie om zich het lot van een aantal gehandicapten aan te trekken. Enkele medewerkers van het forum vertrokken kort na het uitbreken van de oorlog om een aantal mensen op te halen. Intussen konden ze al zo’n 70 mensen helpen.

Martina Köninger is de eindverantwoordelijke van het forum voor gehandicapten van de EA (te vergelijken met de organisatie Gemeenten en Gehandicapten, in Vlaanderen). Ze kan zich sterk inleven in de omstandigheden van de gehandicapten in Oekraïne, vooral omdat ze zelf al 30 jaar in een rolstoel zit. Los van het feit dat deze mensen weinig mobiel zijn, hebben ze vaak speciale medicatie nodig.

 

Met het stilvallen van de meeste normale activiteiten in sommige delen van Oekraïne, kunnen ze vaak moeilijk aan het benodigde materiaal geraken. In dergelijke omstandigheden is een evacuatie de enige oplossing en daarom organiseerde Martina inmiddels al verschillende transporten vanuit Oekraïne naar Duitsland. Niet alleen voor de gehandicapten zelf, maar ook voor hun begeleiders. Ze worden momenteel tijdelijk opgevangen in een centrum in het Zuiden van Duitsland, maar er wordt druk gezocht naar duurzame oplossingen voor de toekomst.

Snel handelen
In tijden van oorlog moet er snel gehandeld worden. De invasie door Rusland begon op 24 februari; de dag daarop werd  Martina gecontacteerd door Pete Malkin uit het Verenigd Koninkrijk. Tot dan toe was hij vooral betrokken bij de hulpverlening aan mensen met een handicap in Roemenië, maar geschokt door de beelden van de oorlog wilde hij graag met zijn busje mensen uit Oekraïne evacueren. Via de werkgroep werden enkele mensen gemobiliseerd en op de derde dag van de oorlog vertrokken vijf transporteurs naar de Oekraïense grens. “Terwijl iedereen onderweg was, coördineerde ik van thuis uit waar de evacuees in Duitsland konden worden ondergebracht. Toen hoorden we dat de grens met Hongarije gesloten was voor Oekraïeners. Nu moest we snel de plannen veranderen en de chauffeurs via Polen sturen. Het lastigste deel van de reis was Oekraïne binnen te komen met de hulp van een politiekonvooi dat door onze Oekraïense vrienden was georganiseerd. De wachtenden moesten immers achter de grens worden opgepikt.”

In de eerste dagen van de oorlog was de situatie aan de grens nog heel onoverzichtelijk. Inmiddels krijgen de vluchtelingen vrij gemakkelijk toegang, maar aanvankelijk was dat niet zo: “Het verlaten van Oekraïne was bijzonder moeilijk. Urenlang heen en weer onderhandelen, tot het nieuws kwam dat ze allemaal mochten vertrekken. God zij dank!”

De Duitse Evangelische Alliantie besloot om in het ‘Alliantiehuis’ in Bad Blankenburg kamers ter beschikking te stellen van de vluchtelingen en er werden ook in een aantal hotels kamers gehuurd. Na de eerste transporten vertrokken de transporteurs opnieuw. De tientallen gehandicapten die tot nu toe geholpen worden vormen maar een kleine groep ten opzichte van vele mensen met een beperking in Oekraïne. Toch is iedere gehandicapte die geholpen kan worden er één. De Duitse alliantie zoekt dringend sponsors die de reddingsoperatie en de verdere opvang mogelijk maken. Wie meer over deze actie wil weten, kan terecht bij Thérèse Swinters van Gemeenten en Gehandicapten. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(Bron: Gemeenten En Gehandicapten, Perspektivforum Behinderung Ead)