slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Zeven redenen waarom livestreams minder populair worden

InterCom210407 7RedenenTeruglopenLivestreamsToen bij het begin van de coronacrisis de mogelijkheden van kerken om samen te komen sterk beperkt werden, schakelden heel wat gemeenten over op een vorm van online-dienst. Wie over de mogelijkheden beschikte, zond de wekelijkse kerkdienst in de vorm van een livestream uit. Op die manier kon het kerkelijk leven enigszins voortgezet worden. Die manier van ‘samenkomen’ wordt nog altijd toegepast, maar op veel plaatsen lijkt er een tendens van lagere betrokkenheid te zijn. Thom Rainer, medewerker van The Christian Post zocht naar verklaringen. Zijn vaststellingen hebben betrekking op de Verenigde Staten, maar zijn wellicht ook hier herkenbaar.

Veel kerken hebben aan het begin van het COVID-tijdperk hun eerste stappen gezet in de digitale wereld en waren toen aangenaam verrast. Vaak waren er meer mensen aanwezig in de ‘dienst’ als die online was dan wanneer er een ‘fysieke ontmoeting’ plaatsvond. Sommigen vroegen zich af of het digitale samenkomen niet de toekomst van de kerk was. Dat enthousiasme is intussen weer bekoeld, vanaf het moment dat de ‘kijkcijfers’ drastisch daalden. Wat is er misgegaan?

1)    De nieuwsgierigheidsfactor is uitgewerkt
    Toen de kerken met streamen begonnen, was dat voor veel mensen een curiositeit. Een aantal virtuele bezoekers waren niet-kerkelijk, of naamchristenen. Ze keken uit nieuwsgierigheid en waren nooit van plan om lang te blijven. Toen veel kerken livestreams begonnen uit te zenden, was het ook niet langer een fenomeen, maar gewoon een van de dingen die op internet gebeurden.

2)    Kerken begonnen terug met gewone diensten
    Toen de kerken weer de mogelijkheid kregen om – al dan niet met beperkingen – fysieke diensten te organiseren, werd de meeste energie gestoken in het terug verzamelen van de gemeente. Leiders kunnen simpelweg niet alles doen en de oorspronkelijke inspanningen om de ‘online-diensten’ aantrekkelijker te maken, vielen al snel weer stil. De normale diensten kregen alle prioriteit.

3)    Veel kerken beschikken niet over de middelen om zowel voor een gewone als voor een online samenkomst te zorgen.
    Tijdens de lockdown waren de verantwoordelijken van de kerk in staat om al hun aandacht te richten op de livestreams. Het was uiteindelijk ook de enige optie die ze hadden. Zodra kerkgangers verlost waren uit hun quarantaine en de echte diensten weer konden meemaken, moesten de leiders ook weer hun tijd en aandacht steken in die samenkomsten.

4)    Gemeenteleiders hebben het moeilijk om mensen aan de digitale kerk te binden.
    Voor de meesten van ons is het een heel nieuwe wereld. Hoe zorg je ervoor dat een digitale kijker de volgende zondag terugkomt? Lukt dat zonder een echte ontmoeting, in kleine groepen of in de zondagse eredienst? Hoe leg je contact met iemand die zichzelf waarschijnlijk niet eens kenbaar maakt in de digitale menigte?

5)    Veel livestreams hebben te weinig kwaliteit.
    Mensen stellen allerlei vragen over de livestreams, zoals: is de muziek altijd zo slecht in jullie kerk? Dat gaat dan lang niet altijd over het niveau van de muzikanten en de zangers, maar wel over de povere geluidskwaliteit. Tenzij je over heel goede geluidstechnici beschikt, is de kans groot dat een dienst via het internet behoorlijk slecht klinkt.

6)    Er is onduidelijkheid over wie er uiteindelijk verantwoordelijk is.
    Moet de voorganger de leiding over de productie in handen nemen? Of is dat aan de zangleider? Of zijn het de technici? In veel kerken is er niet echt iemand opgestaan om de verantwoordelijkheid voor de livestream op te nemen. Zonder een duidelijk leiderschap vervaagt het initiatief.

7)    Er is simpelweg een algemene vermoeidheid.
    De pandemie valt veel mensen zwaar, ook de voor de leden en de leiders van de kerk. Vooral de verantwoordelijken moeten nieuwe keuzes maken. Van de kerken wordt verwacht dat ze een duidelijke digitale strategie hebben, en dat is een taak die wordt toegevoegd aan het al veel te lange lijstje … Hoe kunnen we aandacht geven aan het zendingsveld als er nog zo veel andere dingen gedaan moeten worden?

Het zijn een aantal mogelijke redenen. Maar misschien overheerst bij veel mensen ook het gevoel dat een samenkomst voor het scherm toch niet hetzelfde aanvoelt als echt bijeenkomen in een gebouw. Ook al is er het gemak dat je je niet hoeft te verplaatsen en alles vanuit je eigen zetel kan volgen …

(bron: The Christian Post)

Nieuwsbrief