slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

27 gevangen christenen vrijgelaten in Eritrea

InterCom201021 HRWF EritreaBegin september werden in totaal 27 gevangen christenen (19 mannen en 8 vrouwen) vrijgelaten uit de Mai Serwa gevangenis in de buurt van de Eritrese hoofdstad Asmara. Enkele maanden eerder waren ook al 22 gevangen Methodisten in vrijheid gesteld. Volgens schattingen verblijven momenteel zo’n 500 christenen in gevangenschap, de meeste van hen in erbarmelijke omstandigheden.

In augustus kondigde Ertirea aan dat ze enkele Pinksterchristenen zou vrijlaten om een verdere verspreiding van het Cornavirus in de overbevolkte gevangenis tegen te haan. Volgens de Eritrese media moeten de 500 gevangenen in Mai Serwa het stellen met slechts 20 toiletten.

 

Een andere instelling, Adu Abeto, wordt bevolkt door 2500 personen, terwijl er slechts plaats is voor 800. “We zijn erg bemoedigd door het nieuws van de vrijlating van deze christengevangenen,” laat Paul Robinson, hoofd van Release International, een Britse organisatie die zich inzet voor verdrukte christenen. “Ons gebed is dat dit een signaal mag zijn van een verandering in de houding van het regime in 2002 heel wat kerken buiten de wet heeft gesteld en sindsdien veel christenen heeft vervolgd en gevangen gezet. Het is de hoogste tijd dat deze mensen de gevangenis mogen verlaten.”

De vrijlating van de 27 mannen en vrouwen wil niet zeggen dat ze het land kunnen verlaten. Toch hebben ze door hun lange verblijf in de gevangenis dringend behoefte aan een degelijke begeleiding. Zoals iemand van Release International liet weten: “Wat een verspilde jaren. Ze werden als wilde dieren opgesloten in een kooi.” Eritrea os een militiaire dictatuur en wordt regelmatig omschreven als het ‘Noord-Korea van Afrika’. Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft ongeveer 12 procent van de bevolking het land verlaten. Velen van hen hebben de verdrinkingsdood geriskeerd, op weg naar Italië.

Opgesloten in containers
Verschillende gevangen christenen verblijven in containers. Ze worden dagelijks blootgesteld aan de hitte van de woestijn – waar het ‘s nachts dan weer heel koud kan zijn. Sommigen van hen worden geslagen en gemarteld, met de bedoeling dat ze hun geloof zullen afzweren. In de gevangenissen is het niet toegestaan om luidop te bidden. Ook zingen, prediken en het lezen van religieuze boeken is verboden. Nochtans stelt de Eritrese grondwet dat niemand gediscrimineerd mag worden op grond van godsdienst. Echter, volgens de mensenrechtencommissie van de VN maken de aanvallen op Protestanten en Pinksterchristenen deel uit van een zorgvuldig geplande aanpak van de regering.

Veel evangelische en Pinksterkerken in Eritrea werden gesloten en de patriarch staat sinds 2007 onder huisarrest. Naast de soennitische islam zijn alleen de Eritrees-Orthodoxe kerk, de Rooms-Katholieke kerk en de Lutherse kerk legaal. De geregistreerde kerken staan onder streng overheidstoezicht. Christenen die samenkomen in niet-geregistreerde kerken worden beschouwd als vijanden van de staat.

Release International heeft Eritrea al regelmatig opgeroepen om de gevangen christenen vrij te laten en volledige godsdienstvrijheid te verzekeren. In 2006 werd een petitie overhandigd die door meer dan 110.000 mensen werd ondertekend. De organisatie is wereldwijd actief in 25 landen en wil voorgangers, gevangenen en hun families ondersteunen.

(bronnen: Human Rights Without Frontiers, Release International)  

Nieuwsbrief