slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Verwoestende aardbeving in Indonesië

InterCom180922 Lombok01India wordt getroffen door overstromingen

Valt het nog nieuws te noemen als er zich ergens op aarde een natuurramp voordoet? Met een onheilspellende regelmaat doen er zich catastrofen voor. Er treedt een zekere gewenning op, maar de beelden blijven choqueren. Onlangs kreeg India af te rekenen met overstromingen en werd het Indonesische eiland Lombok getroffen door een zware aardbeving. Daniël Van Laeken, die zendeling is in Indonesië en op ‘slechts 1500 kilometer van de plaats des onheils woont’, besloot naar het eiland te trekken een hulp te bieden. We vroegen hem naar zijn ervaringen.

“Ik werd gevraagd door een Nederlandse collega-zendingswerker uit een naburige kinder-ministry (Living Waters Village) of ik voor een weekje mee wilde gaan naar Lombok, om daar te gaan helpen waar nodig. Wij zijn al jaren vrienden en allebei zendingswerkers in Borneo en zijn aangesloten bij World Outreach International. Wij kennen ook persoonlijk een zendingskoppel in het getroffen Lombok, aangezien zij onze ‘field-leaders’ binnen de zendingsorganisatie zijn.
De reden dat wij naar Lombok wilden gaan is omdat het een deel van ons ‘gastland’ is dat zwaar getroffen werd. Het is relatief dichtbij voor ons , en wij kunnen onze bediening ook daar van nut doen zijn. Wij kunnen praktisch werk leveren in deze cultuur die we ondertussen al goed kennen. Wij weten ook hoe geestelijk te helpen in deze cultuur, en een surplus is uiteraard dat we ook de taal ‘de slachtoffers’ spreken.
Mijn collega nam 3 Indonesische jongemannen mee uit Living Waters Village, ikzelf vroeg nog 1 van mijn Indonesische New Hope collega’s om ook mee te gaan. Een team van 6 discipelen uit West-Kalimantan dus, voor een week bediening naar het verwoeste Lombok”.
 
De aanblik van de verwoestingen was schokkend: “Op onze eerste dag reisden we met een huurauto naar het noorden. We hadden sloophamers en allerhande werktuigen mee om in een dorp te gaan helpen ‘opruimen’/heropbouwen. We zagen tijdens onze rit van anderhalf uur overal ravage. Vele dorpjes die we passeerden lagen volledig plat. En overal stonden zelfgemaakte tentenkampen opgebouwd naast de verwoeste dorpen. Alle dorpelingen verblijven nu in een soort van ‘vluchtelingenkamp”.
Hoewel de situatie momenteel zorgwekkend is, valt er voornamelijk te vrezen voor de omstandigheden als het regenseizoen (oktober tot en met maart) aanbreekt. Het leven in tentenkampen wordt dan zwaar. Daarbij is er momenteel veel te weinig materiaal en gereedschap om aan de heropbouw te beginnen. “Behalve dat vele dorpelingen hun huis kwijt zijn , zag ik dat er weinig of geen hulp is. Bijna geen zware werktuigen gezien , heel weinig vrachtwagens die af en aan rijden. Ook hebben de mensen momenteel veel minder inkomen , want de toeristen zijn allemaal vertrokken. Net nu dat ze hun inkomen erg nodig hebben. Ook sprak ik mensen in verschillende dorpen die vertelden dat ze maar heel klein rantsoen hebben. De grote hulp blijft voorlopig nog uit. Voedselbedeling is maar miniem. Daar komt nog bij dat er ook op gebied van gezondheidszorg weinig hoop is. Het is roeien met de weinige middelen die ze hebben”.
Daiël was op het moment van de grote aardbeving niet in de streek aanwezig, maar hij heeft wel verschillende naschokken meegemaakt, die op zich ook al veel schade hadden kunnen aanrichten, ware het niet dat er al vrijwel niets meer overeind stond.
“Wij hebben heel veel kleine aardbevingen gevoeld in de week dat wij daar waren. Tientallen. Maar ik herinner mij 2 grotere schokken , meer dan 5 op Richter. Dat was op zondag de 19e toen wij ’s namiddags aan het werk waren in een dorp waar ‘zo goed als alles’ al platlag. Geen paniek dus want veel kon er niet meer vallen. De dag nadien op maandagavond omstreeks 23u toen wij al lagen te slapen begon het hevig te schudden. Zo hevig dat we wakker werden en naar buiten renden, uit vrees voor instorting van ons motel. Een half uur later gingen we dan toch maar terug naar ons bed, om een uur later diezelfde angstbeleving via hetzelfde hazenpad nog eens over te doen. In de vroege uurtjes zijn we toch maar terug naar de kamer gegaan voor een korte resterende nachtrust. Op zo’n moment realiseer ik me toch dat ik maar weinig momenten van angst heb gehad in mijn hele leven. En ook leer ik dat als ik angstig ben zoals toen in mijn bed na 2 serieuze bevingen dat ik enkel mijn vertrouwen op de Here God kan richten”.
Het zien van een allesvernietigende verwoesting zoals die op Lombok heeft plaatsgevonden, heeft bij David ook vragen opgeroepen. “Waarom? Wat vertelt God dit volk in deze ‘natuurramp’? Heeft hun verering van andere goden hier mee te maken, zoals we zien in het OT? Heeft het westerse losbandige toerisme hiermee te maken? Ik weet niet of de Sasak zich deze vragen stellen, maar in mijn denken komen deze vragen naar boven. Ik ben niet lang genoeg daar geweest om van de ware impact in hun leven na de aardbevingen te getuigen. Ik zag dat er kleinschalig puin geruimd wordt, ik zag dat er overal wel wat ‘getimmerd’ werd, ik ervoer een algemeen rustige atmosfeer, een beetje verslagen misschien, een beetje weinig hoop voor de komende maanden/jaren misschien. Ik zag veel dankbaarheid naar ons team toe omdat er 12 helpende handen waren , en omdat er bekommernis was. Ik zag veel mensen ‘zitten afwachten’ op wat er ‘morgen’ komen gaat. Velen leven in de overtuiging dat de grote +7 schok nog gaat gebeuren één dezer èn dat een tsunami het gevolg zal zijn”.


Wat Daniël tijdens zijn bezoek aan Lombok opviel, was de afwezigheid van kerken. Het eiland is zeer islamgeoriënteerd en staat vol moskeeën. “Ik heb ook geen christenen ontmoet onder de plaatselijke bevolking. Allen zijn moslim. Dat ken ik wel van in Sanggau, maar in Lombok is het toch nóg meer èn groter èn luider. Van de zendelingen daar hoor ik dat het geestelijk werk daar allemaal ‘low-profile’ dient te gebeuren”.


Het is duidelijk dat er op Lombok heel wat werk verricht moet worden om de situatie terug leefbaar te maken. De Sasak hebben helpende handen nodig om hun bergen puin te ruimen èn natuurlijk om hun nieuwe traditionele woningen te helpen rechtzetten. Daniël: “We hebben met verschillende mannen gesproken over hoe ze nu opnieuw hun huis gaan bouwen, en ze zeggen allemaal hetzelfde ; geen stenen en cement meer …. terug naar de traditionele houten geraamtes bekleed met gewoven bamboe-tapijten. Daar hebben ze wel financiële steun voor nodig, en iedereen hoopt nog steeds dat de regering deze steun gaat voorzien”.
Of de overheid ook daadwerkelijk in steun gaat voorzien, is nog maar de vraag. In ieder geval zal de getroffen streek ook afhankelijk zijn van hulp uit de rest van de wereld. Het bouwen van een traditionele woning kost zo’n 1000 euro. In onze ogen een heel laag bedrag voor een huis, maar voor wie niets heeft een enorm kapitaal. Naast de praktische hulp, zoals voedselbedeling en heropbouw, is er ook op sociaal en familiaal vlak veel te doen, en is er behoefte aan medische hulp en posttraumatische begeleiding.  Daarom besluit Daniël: “Ik wil iedereen uitnodigen om te bidden voor Lombok en al zijn getroffen families. Ik wil iedereen vragen om te overwegen om Lombok te helpen , op wat voor manier dan ook. Door zelf ter plaatse de handen uit de mouwen te gaan steken , door liefdadigheids-evenementen te bedenken , door pro-actief geëngageerd te geraken , enz…”
Als u vragen heeft of meer informatie wenst kunt u Daniël persoonlijk contacteren via  WA +62 0813 48076914, of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Ook Tearfund heeft een oproep gedaan voor hulp aan Lombok. Tegelijk is er dringende hulp nodig voor de Indiase deelstaat  Kerala, die getroffen werd door de zwaarste overstromingen van de eeuw. Hele dorpen stonden onder water, landverschuivingen verwoestten huizen en honderden mensen lieten het leven. Reeds meer dan 30.000 mensen verblijven in opvangkampen. De besmetting van drinkwaterbronnen en de gebrekkige hygiënische omstandigheden doen vrezen voor de uitbraak van ziektes.
Hulp is dringend nodig. De lokale partner EFICOR wil die hulp bieden aan een 20.000 gezinnen in het zwaar getroffen dichtbevolkte district Alappuzha. Men verdeelt hulppakketten bestaande uit kleding, huishoudgerief en hygiënemiddelen.
Wie meer info wil over de situatie in India, kan die vinden op de website van Tearfund.
https://www.tearfund.be/2018/08/27/noodoproep-voor-de-slachtoffers-van-de-overstromingen-in-kerala-india/

Nieuwsbrief