slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

God (m/v)

InterCom171218 GodMVLutherseKerkZwedenWereldwijd wordt God aanbeden en vereerd als de Vader, maar de Lutherse Kerk in Zweden wil God genderneutraal maken. Er wordt al bijna 30 jaar over de kwestie nagedacht, maar nu heeft de kerk de knoop doorgehakt: er zal niet langer naar God verwezen worden als ‘Hij’ of  ‘Heer’. Afgelopen maand zaten afgevaardigden van de kerk samen om haar liturgie en aartsbisschop Antje Jackelen kwam met het opzienbarende nieuws naar buiten.

Genderneutraliteit krijgt dat laatste tijd veel aandacht in de Noord-Europese landen en het idee is inmiddels een hele hype geworden. De Lutherse Kerk in Zweden heeft ook een sterk progressief imago – zo had deze kerk als in 2009 een lesbische bisschop.

 

In het Scandinavische land was de Lutherse Kerk tot voor kort de staatsgodsdienst en zo’n 6 miljoen mensen zijn er lid van – dat is ongeveer 2/3 van de bevolking. Toch bezoekt maar 2 procent van hen regelmatig de erediensten, wat duidelijk maakt dat de kerk slechts een klein deel van haar leden aanspreekt.

Stefan Gustavsson , algemeen secretaris van de Zweedse Evangelische Alliantie is absoluut niet te spreken over de ontwikkelingen binnen de Lutherse kerk van zijn land. Gustavsson, die ook voorzitter is van Crede Academy (de Zweedse tak van de internationale studentenorganisatie IFES), was zelf ook lange tijd een ‘Lutheraan’. Toen in de kerk het homohuwelijk werd goedgekeurd, zegde hij zijn lidmaatschap op: “De kerk ging haar theologie aanpassen om het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. Inmiddels zit het homohuwelijk in het hele systeem verweven. De bisschop van Stockholm, Eva Brunne is de eerste lesbische bisschop van wie de relatie door de kerk is gezegend”.

Stefan Gustavsson is nu aangesloten bij de Bethlehemkerk, een onafhankelijke gemeente die in de negentiende eeuw is ontstaan en altijd veel zending heeft bedreven. De gemeente is sterk betrokken bij de Swedish Evangelical Mission, een organisatie die in 1856 werd opgericht en die samenwerkt met onafhankelijke kerken en christelijke organisaties in Afrikaanse landen en in India: “In veel landen met een staatskerk zijn er opwekkingsbewegingen geweest. Dat zie je bijvoorbeeld in Engeland. Deze bewegingen wilden de kerk van binnenuit hervormen. Zo is ook de Swedish Evangelical Mission ontstaan. De diensten in de kerk trekken iedere zondag tussen de 200 en de 300 bezoekers – een mooi aantal, maar nog altijd heel wat minder dan de 1000 bezoekers die wekelijks naar de Pinksterkerk van Stockholm komen. “De Pinksterkerk was jarenlang de op een na grootste kerk in Zweden, na de Lutherse Kerk. Inmiddels is de Rooms-Katholieke Kerk, met ongeveer 100.000 leden, de op één na grootste, vooral dankzij de komst van immigranten en vluchtelingen”.

Ondanks verschillende mooie statistieken wat kerklidmaatschap betreft, is Zweden volgens Gustavsson een van de meest geseculariseerde landen in de wereld. Dat heeft veel te maken  met de toestand waar de Lutherse Kerk zich in bevindt: “De kerk moet zich herbronnen. Toen de huidige bisschop vorig jaar aantrad, werd haar gevraagd door wie God meer vertegenwoordigd werd: Jezus of Mohammed. Ze wilde op die vraag geen antwoord geven, omdat ze het christendom en de islam niet tegen elkaar wilde uitspelen”.

(bron: Reformatorisch Dagblad, vrtnws.be)

Nieuwsbrief