slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Lijden omhelzen …

FotFernandoAjith01Het archief van de Lausanne-beweging bestaat uit veel boeiende artikelen, geschreven door evangelische leiders van over de hele wereld. Onderstaande tekst is van de hand van Ajith Fernando, die lijden als een onlosmakelijk deel ziet van het christelijke leven. Vrucht dragen zonder moeilijkheden te verdragen, is voor hem onmogelijk. Als christen uit het Oosten die in het Westen gestudeerd heeft, doet hij een oproep om het lijden niet uit de weg te gaan. Een uitgebreide samenvatting van zijn tekst:

Ik voelde me nederig toen ik terugkwam na het geven van een lessenreeks, diep in het zuiden van Sri Lanka. Het is de ervaring van de voorgangers daar dat het gemakkelijk 10 tot 15 jaar kan duren voordat pionierswerk in onbereikte gebieden enige vrucht oplevert. In die periode vermindert soms de vijandige houding van de bewoners nauwelijks. Velen geven hun evangelisatiepogingen na enkele jaren op, maar wie volhardt zal ‘eeuwige resultaten’ boeken.

WEA ondertekent brief aan wereldleiders

InterCom181220 WEAOpenBriefMilieuKatowiceOproep voor meer actie tegen klimaatsverandering

Begin december vond in Katowice een belangrijke klimaatconferentie plaats, de zogenaamde COP24. Naar aanleiding daarvan onderschreven 62 christelijke leiders, waaronder de ‘senior advisor for social justice’ Christine MacMillan, een open brief aan de deelnemers. Wereldwijd engageerden zich ook meer dan 5000 christenen in actie en gebed. In de brief werd de aandacht gevestigd op de vernietigende effecten die de klimaatsverandering heeft: Er zijn tegenwoordig zowel meer overstromingen als uitzonderlijke droogtes. Voor sommigen betekent dit dat ze niets te eten hebben, dat huizen wegspoelen en een aantal gemeenschappen zelfs helemaal weggevaagd werden – en wellicht nooit meer terug opgebouwd worden. De armen zitten gevangen in een armoede die over de generaties heen gaat.

De duurste taart uit de Britse geschiedenis

InterCom181220 AsherCakeHet verhaal van de ‘Asher-taart’ heeft een nieuwe wending genomen. Ter herinnering: het begon allemaal met de bestelling van een taart met opschrift bij de Asher-Bakkerij, een firma uit Noord-Ierland die zich onder andere specialiseert in geïllustreerde taarten. De klant had een taart gevraagd met de tekst ‘steun het homo-huwelijk’. Hoewel de bakkerij aanvankelijk de bestelling geaccepteerd had, maakte de eigenaar de opdracht ongedaan, aangezien de slogan inging tegen zijn christelijke waarden. De klant kreeg zijn betaling terug gestort en de zaak leek afgehandeld. De klant, een activist voor homorechten, voelde zich echter gediscrimineerd en trok naar de rechtbank.

Er volgde een lange juridische strijd. De rechter was in eerste instantie van mening dat hier sprake was van homofobe discriminatie en veroordeelde de bakker in 2014. Die ging in beroep, maar werd opnieuw, in 2016 veroordeeld. Uiteindelijk bleef alleen de Hooggerechtshof over en dat heeft, opnieuw twee jaar later, een uitspraak gedaan. Een belangrijk element in de hele discussie is de vraag of het hier ging om de boodschap of om de klant.

Godsdienstvrijheid bedreigd in Bulgarije

InterCom181220 BulgarijeBulgaarse evangelische christenen doen een beroep op de internationale gemeenschap om te reageren tegen de wetsvoorstellen die de vrijheid van godsdienst in hun land ernstig kunnen beperken. “De Bulgaarse overheid kent zich ten onrechte macht toe bij interne zaken van de godsdienstige gemeenschappen”, aldus de Evangelische Alliantie van Bulgarijë (EAB). “Vrijwel elk artikel in de voorgestelde wet eist ten onrechte politieke autoriteit op in het religieuze leven”, schrijft de voorzitter van de EAB.

Wat zijn de problemen? In de eerste plaats zullen de inwoners van Bulgarije alleen nog maar rituele handelingen mogen verrichten als ze in Bulgarije een theologische opleiding hebben genoten, of in een buitenlands instituut dat door de Bulgaarse overheid is goedgekeurd. In de praktijk is het zo dat alleen de Oosters-Orthodoxe kerk en de moslims in staat zullen zijn om hun leiders te trainen. Een buitenlander mag alleen in Bulgarije prediken in het bijzijn van een officieel aangestelde Bulgaarse collega.

Nobelprijs Vrede voor christelijke dokter

InterCom181220 NobelprijsVredeDenis Mukwege behandelt slachtoffers seksueel geweld

Op 10 december 2018 werd in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan Nadia Murad Basee,  een Jezidische mensenrechtenactiviste, die als seksslavin misbruikt werd door aanhangers van IS, en Denis Mukwege, een Congolese arts en eveneens strijder voor de mensenrechten. Mukwege, zoon van een predikant, is gynaecoloog en mensenrechtenactivist, en behandelt slachtoffers van groepsverkrachtingen en seksueel geweld. Hij wordt wereldwijd als expert in die specialisatie beschouwd. Hij staat ook bekend als de ‘wonderdokter’ vanwege zijn reconstructieve operaties bij vrouwen die slachtoffer waren van seksueel geweld.

Tijdens de plechtigheid deelde Mukwege zijn gebed dat hij naar God opzond, toen hij in 1999 zijn eerste patiënte binnenkreeg, een meisje van 18 maanden dat verkracht was: “Mijn God, zeg me dat wat ik hier zie niet waar is. Zeg me dat dit gewoon een slechte droom is en dat alles in orde komt”.

Een nieuwe Uitdaging

InterCom181220 DoorstartUitdagingHet Nederlandse blad ‘Uitdaging’ maakt een nieuwe start. Jarenlang was dit een toonaangevende ‘krant’ in Nederland, maar de laatste jaren heeft het tijdschrift te kampen met heel wat tegenslagen. Na een mislukte overname, nam initiatiefnemer van het eerste uur, Leo Habets, de krant weer over. Hij deed dat met veel enthousiasme, Helaas maakte een zware ziekte al snel een einde aan zijn hoop om Uitdaging een nieuwe toekomst te geven. Gelukkig werden verschillende vroegere en nieuwe medewerkers bereid gevonden om de draad terug op te pakken,  zodat Leo – die zich wellicht in een terminale fase bevindt – het project met een gerust hart kan overdragen. Bijna een jaar na de laatste editie die door Habets verzorgd werd, verscheen er nu een nieuw nummer, opnieuw rond Kerst.

Nieuwsbrief