slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Ontdekkingen zijn soms ook Fakenews

Exoplaneet rond rode reus blijkt fata morgana

(Waarom heb ik nu altijd al gedacht dat dit nieuws zou komen ...? H.S.)

 

Sommige exoplaneten zijn mogelijk slechts een optische illusie. Dat blijkt uit simulaties die het bestaan van een exoplaneet rond een rode reus hebben weerlegd.

 

Exoplaneten zijn planeten die rond een andere ster draaien dan de zon. Een manier om ze te vinden is door veranderingen in de snelheid van een ster te meten. Een exoplaneet laat de ster waar die omheen draait namelijk een beetje heen en weer schommelen. Die schommelingen zijn te klein om rechtstreeks waar te nemen, maar doordat ze de kleur van het sterlicht veranderen, kun je ze via dat licht wel indirect waarnemen.

 

rode-reus-planeetExoplaneet rond rode reus? Fake news!

 

Met één stem tegen seksslavernij

InterCom180121 EFNConferentieSeksSlavernijBerlijnHet Europese Vrijheidsnetwerk (European Freedom Network) bestaat uit meer dan 200 partnerorganisaties. Tijdens de ‘Bridge 2017’-conferentie kwamen experts, overlevenden, actievoerders en andere christelijke werkers samen om hun expertise te delen. De ontmoeting was niet toevallig in Berlijn – het is de stad met een van de hoogste aantallen prostituees, waarvan veel het slachtoffer zijn van mensenhandel. 

Het European Freedom Network kwam voor het eerst samen in Stockholm, in 2011. Er waren toen 10 mensen aanwezig. In de afgelopen jaren is het netwerk sterk gegroeid (meer dan 100 nieuwe partners alleen al in 2017) en in Berlijn kwamen meer dan 450 mensen samen. Ze hebben allemaal een verlangen naar gerechtigheid en een gemeenschappelijke christelijke levensbeschouwing. De centrale vraag was hoe deze mensen beter samen konden werken en met één stem spreken. 

De toekomst van de zending

Van iedereen naar overal

WereldkaartAan het begin van het huidig decennium werden er een aantal wereldwijde zendingsconferenties gehouden. Ze hadden elk hun eigen invalshoek, maar er waren ook verschillende parallellen. Dr. Allen Yeh, professor Interculturele Studies en Missiologie aan de Biola Universiteit (in de buurt van Los Angeles) en auteur van een hele reeks artikelen en boeken over de onderwerpen waarin hij zich specialiseerde, blikt terug op deze bijeenkomsten die elk in zekere zin een herdenking waren van de beroemde zendingsconferentie een eeuw eerder in Edinburgh. Hij trekt er de conclusies uit voor de zending van de 21ste eeuw.

De Wereld Zendingsconferentie die in het jaar 1910 in Edinburg werd gehouden, is wellicht de bekendste zendingsconferentie in de geschiedenis. Wat deze bijeenkomst zo bijzonder maakte, wordt duidelijk door haar bijnaam: de geboorteplaats van de oecumenische beweging. Ironisch genoeg was de conferentie eigenlijk helemaal niet zo interkerkelijk, omdat er veel kerkelijke stromingen ontbraken. De deelnemers hadden voornamelijk een Protestantse achtergrond, met hier en daar enkele Anglicanen en Rooms-Katholieken.

Christelijke bakkers opnieuw veroordeeld

InterCom180121 OregonBakeryGayWeddingcakeNadat een Noord-Ierse bakker enige jaren geleden in de problemen kwam nadat hij geweigerd had om een taart te maken met een pro-homohuwelijk-boodschap er op, heeft de VS een dergelijke zaak, met gelijkaardige gevolgen. Al geruime tijd wordt er in Oregon een rechtszaak over de vraag of een bakker het recht had een opdracht te weigeren. Het gaat om het echtpaar Aaron en Melissa Klein, twee christenen die een bakkerij hadden en in 2013 een klant over de vloer kregen die een taart wilde bestellen voor een lesbische huwelijksviering. Aangezien beiden op grond van hun geloofsovertuiging tegen een huwelijk van twee mensen van hetzelfde geslacht zijn, hebben ze de order niet aanvaard. Het leverde hen een rechtszaak wegens discriminatie  op, waarbij de rechter de bakkers veroordeelde en hen een boete oplegde.

Nieuwe WEA-pleitbezorger bij Human Rights-missie in Geneve

InterCom180121 Wissam al SalibyDe Wereld Evangelische Alliantie (WEA) heeft sinds 2012 een permanente vertegenwoordiging bij de Mensenrechteninstituten van de Verenigde Naties in Geneve (Zwitserland). De bedoeling is om er samen met de nationale allianties voor te zorgen dat de evangelische stem wordt gehoord in kwesties die te maken hebben met sociaal beleid en mensenrechten. Begin januari ging Wissam-al-Saliby, een Libanese mensenrechtenexpert aan de slag om het WEA-team te versterken. Hij is voltijds ‘Advocacy Officer’, of wel ‘pleitbezorger. De WEA stelde haar nieuwste medewerker voor door middel van een interview:

Kunt u uw levensverhaal in een notendop vertellen?

“Ik woon mijn hele leven al in libanon en maakte als kind de burgeroorlog mee. op mijn achttiende ben ik rechten gaan studeren aan de libanese universiteit. Later kreeg ik een studiebeurs en vervolgde ik mijn mastersopleiding in internationaal recht in Aix-en-Province. Ik heb tegelijkertijd ook heel veel geleerd van mijn betrokkenheid bij Libanese ngo’s. Mijn inzet in een maatschappij die probeert te bekomen van een burgeroorlog en die bestaat uit diverse culturen en godsdiensten heeft me enorm veel geleerd en heeft mijn een belangrijke invloed op mijn leven gehad.

Nieuwsbrief