slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Plek vrij?

InterCom220307 OekraineHoe u Oekraïense vluchtelingen kunt helpen

De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn aangekomen in België. Oekraïners mogen vrij naar België reizen. Een visum is niet nodig. Samen met Gave Veste wil de EAV kerken in ons land ondersteunen in de gastvrijheid naar Oekraïense vluchtelingen. Er zijn al meer dan 500.000 mensen die omwille van de oorlog in Oekraïne het land ontvlucht zijn.


Opvang: hoe, wat, waar?
De Federale Regering lanceert de campagne #plekvrij. Binnenkort is het mogelijk om je aan te melden bij je gemeente als Oekraïense vluchtelingen bij jou mogen verblijven. We roepen christenen op zich hierbij aan te sluiten. Kerk: laten we uitblinken in gastvrijheid!
Meer details hier.

De Europese Unie heeft besloten dat Oekraïners geen asiel hoeven aan te vragen. Ze hebben direct recht op één jaar bescherming. Dit kan maximaal twee keer verlengd worden. Men komt niet in de reguliere opvangcentra terecht. Ze hebben recht op opvang op de private woonmarkt.  Het aanbod is echter ontoereikend. Daarom is er een vraag gekomen naar opvang in leegstaande gebouwen en in gastgezinnen.
Het gaat om vrouwen, kinderen en ouderen die tijdelijk opvang nodig hebben voordat ze op de private huurmarkt een woonst vinden.
Opvang aanbieden is binnenkort mogelijk via je gemeente (zie hierboven). Vanuit de diverse contacten die we hebben in Oekraïne en de buurlanden verwachten ook vraag om opvang. Om deze mensen snel te kunnen zoeken we opvangadressen. Meld je dus zeker aan via de campagne #plekvrij maar meld je ook aan op de website van Gave Veste (www.gaveveste.be/oekraine) aan als zij je mogen benaderen voor opvang.


Help mee met een gastvrij welkom
Achter de schermen werkt Gave Veste samen met Oekraïners en (voormalig) zendelingen aan een actieplan om jou en de kerk te ondersteunen in het gastvrij verwelkomen van Oekraïense vluchtelingen. Meer informatie vind je op de website van Gave Veste. .
Gave Veste start een werkgroep met diverse mensen die kennis hebben van Oekraïne (taal, cultuur en religie). We werken aan een actieplan om de kerk te ondersteunen in de gastvrijheid naar Oekraïense vluchtelingen. We werken samen met Gave Nederland om te komen tot een informatiebrochure/flyer met landeninformatie over Oekraïne en een welkomstpakket.

Ideeën voor gebed

We bidden om Gods krachtige tussenkomst in deze afschuwelijke situatie.
We bidden voor vrede: de snelle stopzetting van alle geweld en Gods vrede in de harten en gedachten van hen die in angst leven.
We bidden voor hen die om vrede roepen zij die vrede kunnen maken: om moed, om hun invloed te vergroten en om hun bescherming. In Rusland, in Oekraïne, op straat en online, de geloofs- en gemeenschapsleiders, de politici en de media, in de EU, de Raad van Europa, de OVSE en de VN en over de hele wereld.
We bidden om bescherming voor allen die alles hebben achtergelaten, die op de vlucht zijn voor veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Dat ze op hun reis tekenen van liefde en sprankjes hoop mogen vinden.
We bidden om troost voor de rouwenden en genezing voor de getraumatiseerde mensen, waar ze ook zijn. Mogen zij op verschillende manieren Gods liefde en genezende kracht ontdekken.
We bidden voor Gods hoopbrengers: degenen die zowel geestelijke hoop als humanitaire hulp brengen in Oekraïne en in de omliggende landen. De situatie is chaotisch, maar laat hoop hen bereiken die het nodig hebben.
We bidden tegen haat en bitterheid: de meeste Oekraïense en Russische mensen haten elkaar niet. We bidden om wonderen van moedige verbinding en liefde. We bidden voor vredestichtende samenwerking tussen Russen en Oekraïners in het buitenland.
We bidden voor de politici die de macht hebben om conflicten te beëindigen en om Oekraïne en Rusland in staat te stellen in vrede te leven als onafhankelijke soevereine naties.