slide 1

                            

 

 

                                                                                                                                                                   WelkomOpDeWebsite 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                            

 

 

               

                                                                  

 

slide 2

 

 

EenKoepelVoorOrganisaties

                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              
 

 

                                

     

                      

                                                                                                                                    
 

slide 3

 

 

 

 

 

blauwenkerken              

 

 

 

               

slide 4

 

 

 

 

 

                                                                                                                      GebedsbijlageIntercomSAmen

 

 

   

 

 

 

      

                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

slide 5

 

 

deelvandeontmoetingsdagenRoos

Mogen onze kerken wat groener?

CreationCare01Behoort zorg voor de schepping tot de kern van ons christen zijn? Daarover ging de vierdagen-conferentie in Nice (Zuid-Frankrijk), waar we in september naartoe gingen. De conferentie werd georganiseerd door de christelijke natuurorganisatie A Rocha, samen met de Wereld Evangelische Alliantie en de Lausanne beweging. Dankzij de steun van de EAV kregen wij, Benjamin Vanbaelenberghe en Benno Geertsma , er een gratis verblijf, de reis betaalden we zelf. En of wij nu groener werden? 

Wie zijn wij?
Hoewel we elkaar voor de conferentie niet kenden, vonden we elkaar direct. Beide groene jongens, met een hart voor God, de natuur en … een lekker biertje. Benno is beleidsmedewerker bij Natuurpunt en Benjamin is werfleider bij Pro Natura. Zorg dragen voor de schepping en duurzaam leven is voor ons een logica, maar blijkbaar is dat nog niet voor heel veel andere mensen. Ook bij veel christenen moeten we vaak antwoorden op opmerkingen als: “De wereld gaat er toch aan, lees Openbaring maar eens”, “Zielen redden is belangrijker”, of “het evangelie gaat toch vooral over geestelijke zaken?”. Ook kennen we amper goede voorbeelden van Vlaamse kerken of christenen die bekend staan om hun zorg voor de schepping. Een gat in de markt dus …

Een zeer kort verslag
Met zo’n 80 mensen uit heel Europa waren we daar, in een groot oud kuuroord op een terrein van 600 hectare, en dat bovenop de berg ‘Le Courmette’. ’s Ochtends vogelconcerten, ’s avonds sterrenpracht, in de verte de Middellande Zee. Maar geen tijd voor pootje baden. Want de dagen zaten vol met sprekers uit verschillende landen en denominaties die theologische, wetenschappelijke of praktische bijdragen gaven over Jezus’ aandacht voor het verlorene, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, een webtool voor het vergroenen van kerken, enz. Stuk voor stuk gebracht door mensen die ‘practisen’ wat ze ‘preachen’ en waar je de passie ziet overstromen. Sprekers als Chris Wright, Dave Bookless, Ed Brown, Ruth Valerio. Met soms de verplichte pauze om de arenden te zien zweven op de thermiek. Tussendoor hoorden we wat er wel en niet lukte in onze buurlanden, en genoten we van de vegetarische tussendoortjes en maaltijden. Die waren bereid door een Canadese biokok die met lokale producten de heerlijkste recepten wist te verzinnen en niets verloren liet gaan. Zelden zo’n gepassioneerde kok gezien.

Enkele inspirerende impressies
Wat vertel je na zo’n inspirerende conferentie? Misschien best enkele impressies die samen toch een goede indruk geven van het geheel.
Zee-overdenking
Elke dag begon met een overdenking. En wat krijg je als je iemand van het maritieme onderzoeksteam daarvoor vraagt? Juist, samen stonden we stil bij Psalm 104:24-31, waar onze God ook de God is die al die coole zeedieren heeft gemaakt. 
Jezus zoekt het verlorene
Jezus is Koning van de Aarde, daarbij is Hij koning over alles wat God geschapen heeft.
Deze tijd leven we in een cultuur waar zaken zo snel weggegooid worden, we leven in een wegwerpcultuur, niet alleen gooien we dingen weg, maar mensen worden ook makkelijk aan de kant gegooid. Jezus roept ons op om er te zijn voor iedereen, voor alles wat aan de kant gegooid werd.

Biodiversiteit en klimaat
Als iemand nog zegt dat het “allemaal wel meevalt met onze planeet”, hebben we nu twee goede presentaties die op basis van tal van wetenschappelijke studies aantonen dat zowel op vlak van klimaatverandering (snellere en meer CO2-uitstoot en temperatuurstijging dan ooit) als op vlak van biodiversiteitsverlies (meer plant- en diersoorten dan ooit sterven aan een hoog tempo uit) we nu in een serieuze crisis zitten. Hoe kunnen we daar als kerk nu niet op reageren? Als we weten dat God ons roept om te leven als goede rentmeesters.
Webtool ‘Eco Church’
In Engeland werd een online tool ontwikkeld die (Engelse) kerken stimuleert vorderingen te maken in hun groene inspanningen. Eerst moet je kerk een vragenlijst invullen wat je kerk al heeft en doet (kerkdienst, visie, gebouw, activiteiten), en vervolgens word je gestimuleerd via een bronzen, zilveren en gouden award om telkens een groen stapje verder te gaan. In Frankrijk en Nederland is nu ook een lokale ecochurch gestart. Tijd voor een Vlaamse versie hiervan?

Klimaat-inleef-spel
Luisteren naar een toelichting is één ding, het meemaken is nog iets anders. Dat was de bedoeling van het klimaat-inleefspel gebracht door Micah international waarbij de situatie op een fictief Filipijns eiland werd nagebootst. Iedereen werd een visser die trachtte rond te komen van een wisselvallige visvangst. Plots werd je geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering: een tyfoon veegt het vissersdorp weg. Enkel wie een sterk huis wist te bouwen tijdens het spel, overleefde. Machteloosheid, onrecht, en hebzucht waren woorden die naar boven kwamen na het spel. Het deed iedereen beter beseffen dat het klimaatverhaal in zo’n context gans anders is dan in ons rijke en veilige landje. Na het spel was er een reflectiemoment en wat er hieruit kwam is dat zoveel in deze wereld onrechtvaardig is. En hoe gaan we hiermee om als christen? Maken we een verschil?

Opvallendste conclusies
Wat nemen wij mee naar huis? In ieder geval dat zorg voor de schepping tot de kern van ons christen zijn en onze christelijke opdracht behoort. Veel groener zijn we misschien zelf niet geworden, wel wijzer en vooral meer gemotiveerd. De achtergrond en theologie die gedeeld werd is iets wat we zeker meenemen en willen delen. Daarnaast hebben we de overtuiging dat er in Vlaanderen nog meer mag gebeuren rond dit thema. Positief is alvast dat er een christelijke natuurorganisatie bestaat met meer dan 25 jaar ervaring in 20 landen (Nederland, Portugal, Groot Brittannië, Canada, Kenia, Australië…), waarbinnen al heel wat goede voorbeelden en (theologisch onderbouwd) materiaal voorhanden is. Ook opvallend was de vaststelling dat in alle aanwezige landen het niet evident was om kerken te overtuigen mee(r) zorg te dragen voor de schepping, zowel in woord als daad. Positief om te horen is dat er christenen aanwezig zijn op die belangrijke internationale klimaattops (Parijs, Bonn), en ter plaatse gebedsruimtes inrichten om samen met of voor de beleidsmakers te bidden. 

Ons actieplan voor België
Komende jaren willen we het thema zorg voor de schepping ook in Vlaanderen en België van de grond krijgen door eerst het bestaande materiaal te verzamelen, een brede oproep te doen naar wie hieraan wil meewerken en naar goede groene kerkvoorbeelden, en dan pakketten uit te werken voor kerken en jeugdgroepen voor een preek, zangdienst en acties rond zorg voor de schepping. Wat dacht je vb. van een groene zondag in jouw kerk rond 21 maart? 
Wat dacht je van een groep christenen die samen de natuur in gaan en Gods natuur ervaren? Want God kunnen we zo terug vinden in de schepping. Heb je interesse, contacteer ons dan!

Boek een spreekbeurt
Voor 100 euro komen Benjamin en Benno naar je kerk of jeugdgroep. Dat geld gaat integraal naar ons transport en aankoop en ontwikkeling van materiaal rond zorg voor de schepping.
Daarnaast kan je ons zeker contacteren in verband met vragen rond zorg voor de schepping en dan hebben we veel materiaal wat we met jullie kunnen delen.

Interesse om mee te werken?
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie
Websites
arocha.org, waar veel informatie te vinden is.
http://nederland.arocha.org
Video van de conferentie
http://evangelicalfocus.com/multimedia/3003/European_Creation_Care_and_the_Gospel_in_Nimes
Boeken
·    ‘Planet Wise’ of ‘Het groene hart van het geloof’ van Dave Bookless
·    ‘L for Lifestyle’ of ‘L van Levensstijl’ van Ruth Valerio
·    ‘God doesn’t do waste’ van Dave Bookless
·    ‘Creation care and the Gospel’, Robert S. White en Colin Bell
·    ‘Enough’ van Will Sampson
·    ‘Just Living’ van Ruth ValerioNieuwsbrief